Relevante dokumenter og præsentationer til brug for udarbejdelse af KKR

INTRODUKTION

Du får et overblik over KKR arbejdet i “KKR kogebogen“.

Teorien bag KKR kan du få et godt indblik i ved at læse udvalgte afsnit i “Metodehåndbog for NKR 2018” udgivet af Sundhedsstyrelsen. Den er oprindeligt udarbejdet til NKR og er derfor lidt omfattende, men bestemt anvendelig til KKR arbejdet også.

DEN KLINISKE PROBLEMSTILLING

Den kliniske problemstilling formuleres som et PICO-spørgsmål eller ved diagnostiske testes som et PIRO-spørgsmål. Det kan være en hjælp at anvende et PICO-Skema, men husk at det skal ende med et helt spørgsmål.

SYSTEMATISK LITTERATURSØGNING

Med udgangspunkt i PICO/PIRO spørgsmålet udarbejdes en liste over søgetermer, dette ”Skema til søgetermer” kan være en hjælp.

Hjælp til opbygning af ”Søgestreng i PubMed Legacy”.

Hjælp til opbygning af ”Søgestreng i NewPubMed”.

Få evt inspiration og hjælp i følgende to eksempler:

Systematisk Litteratursøgning

Eksempel på Søgeprotokol

Her kan du finde færdig producerede søgestrenge til sortering af studier (Guideline/systematisk review/metaanalyse/RCT) ”Søgefiltre til PubMed”

Søgningerne foretages hovedsagligt i PubMed, men kan suppleres med søgning i andre databaser efter behov: ”Liste Over Databaser”.

Ikke publiceret såkaldt ”grå litteratur” findes ved søgning i clinicaltrials.gov

Planlægning af systematisk litteratursøgning” for uddybning af baggrunden for litteratursøgning

HÅNDTERING AF SØGERESULTATER

Udvælgelsen af litteraturen rapporteres i et flowchart. Eksempler ses i de eksistrende KKR bilag. Denne ”skabelon for flowchart” kan tilpasses efter behov.

COVIDENCE er et webbaseret program til udarbejdelse af reviews. Programmet kan være en hjælp i arbejdet med KKR, da det giver mulighed for importere, sortere og vurdere litteratur. “Vejledning til COVIDENCE

Hvordan man eksportere poster til programmerne er beskrevet i vejledningen til PubMed, eller i ”Introduktion til PubMed

Der findes desuden forskellige gratis programmer, man kan bruge til efterbehandling af søgeresultaterne fx:

Rayyan er et program specielt udviklet til at lave Systematic Reviews hvor to eller flere uafhængigt af hinanden kan foretage en udvælgelse og hvor man bl.a. har mulighed for at notere grunde til fravalg.

VURDERING AF EVIDENS

Nedenstående værktøjer bruges til vurdering af evidensen, mens denne præsentation er en lille ”Introduktion til vurdering af evidensen” og “kort om kvalitetsvurderingsværktøjer“:

Eksisterende retningslinjer: AGREE-II

Bemærk at domaine 3 i AGREE-II vurderingen siger noget om kvaliteten af de inkluderede studier, og skal minimum score 6 for at retningslinjen har høj nok kvalitet til at indgå. Resultatet anføres i ”AGREE Score Sheet. I arbejdsprocessen kan det være en fordel for samarbejde og overskuelighed at registrere scoring og begrundelse i et word dokument (Se ”Eksempel AGREE Word)

Metaanalyser og systematiske reviews: AMSTAR2.

OBS: Vi overgår fra 2022 til at bruge AMSTAR-II. Til afrapportering kan resultatet af AMSTAR2 sættes ind i AMSTAR skema. Som supplement findes en AMSTAR guide og en artikel som baggrund for opdateringen af AMSTAR (AMSTAR baggrunds artikel).

RCT-studier: Cochrane Risk of bias tool” kaldet RoB2. Der er hjælp at hente I ”full guide til RoB2” og en kortere version “kort guide til RoB2

Diagnostiske studier: ”QUADAS-II”

Kan fremstilles enten i QUADAS-II excel” eller i “QUADAS-II skema” med tilhørende “guide til QUADAS-II” mens der er uddybning af “Likelihood ratios“.

Observationelle studier:

Observationelle studier (cohorte studier, registerstudier) kan vurderes med ROBINS-I, men det ligger som udgangspunkt udenfor arbejdet med KKR. ROBINS-I skema og guide.

OPSUMMERING AF EVIDENS OG UDARBEJDELSE AF ANBEFALING

Den endelige kvalitet af evidensen og styrken af anbefalingen fastslås med GRADE i ”Summary of Findings skema” Skemaet fungerer desuden som en opsummering af den fundne evidens.

Et eksempel på et udfyldt Summary of Findings skema: ”Eksempel SoF

Denne præsentation giver en kort introduktion til ”GRADE ”, hvor du ligesom i ”Metodehåndbogen for NKR” og i ”kogebogen” finder termerne og symbolerne som skal anvendes i den endelige anbefaling.

Yderligere hjælp til GRADE kan du finde i:

Guide til anvendelse af GRADE

Korte videoer om de enkelte underpunkter

SLUTPRODUKT

Den færdige KKR sættes ind i ”Rapportskabelon for KKR” og indsendes som word dokument, bilag sendes som enkelt stående dokumenter (word om mulig, for nogle bilag vil excel dokument være relevant) til formanden for Kvalitetsudvalget inden sidste frist. Denne vil sørge for at KKR’en derefter bliver lagt til høring på hjemmesiden. Her kan du finde et eksempel på gennemgang af indholdet af Rapportskabelonen.

Der vil i nyhedsbrev fra DOS gøres opmærksom på når høringsperioden starter, mens det er op til forfatterne selv, at orientere eget fagområdes bestyrelse om status på KKRen.

Efter endt høring indsender KKR-gruppen et supplerende dokument ”Høringssvar” med de sidste kommentarer.